Shimano pedale

Shimano pedale

Shimano Pedaling Dynamics, također poznat kao SPD sustav, dizajnirane su pedale po sistemu bez spojnica (klipova) clipless. SPD pedalu   objavio je Shimano 1990. Iako nije prvi, njegova inovacija bila je pločice u  potplat cipele dizajnirane za SPD uporabu. Cipela se može također koristiti za hodanje, dok dosadašnji sustavi (osim Cyclebinding sustava) imala veliki izbočeni klin. Clipless pedale koriste sustav zadržavanja pločicom koja je vrlo slična  skijaškim vezovima. Općenito, clipless pedale su se pokazale sigurnijima od starijeg načina integracije obuće pomoću toeclips, toestraps i shoeplates zbog jednostavnijeg razdvajanja.

Shimanov sistem spajanja pedala sa biciklističkom patikom. Sastoji se od pedala i pripadajućih pločica koje se pričvrste na đon biciklističkih patika. Rade na principu skijaškog veza/ cipele. SPD sistem je napravljen za Brdske bicikle, dok je SPD-R za Road Racing bicikle. Ovi sistemi nisu kompatibilni! Osim ovih na tržištu postoji čitav niz proizvođača sa svojim sistemima, od kojih izdvajamo: Crank Brothers, Time Atac, Look, Wellgo, itd.

Tu je mali imbus ključ za podešavanje za čvrstoću pete twist za oslobađanje, pa i početnici mogu ga ‘meke’ i lako izaći, a zatim ga zategnuti kao što su napredak.

login | web: eno24.net TOP / Na vrh